Fatima Johansson

FOBI

Jag har en extrem rädsla för sprutor (och med extrem menar jag EXTREM). Det absolut värsta är när man ska ta blod från mitt armveck, bedövningssprutor har jag betydligt lättare för, det är själva "blod ut från kroppen genom ett litet rör"-känslan som jag tycker är obehaglig.

Nu tycker jag i alla fall att det är dags att övervinna denna fåniga fobi. Är inbokad för att testa om jag kan bli blodgivare klockan 14.00, då kommer de ta tre rör för att testa om jag har "bra blod" (inga sjukdomar osv). Vanligtvis tappar de en på 4 dl (10% av ens blod) när man ger blod.

Jag hoppas bara att jag inte visar paniken för mycket när jag väl kommer dit. Att den hålls på insidan eller nått. Senaste gången jag tog ett blodprov försökte jag hålla masken så mycket och tillslut brast jag ut i värsta gapskrattet. Alltså jag skrattade av ren rädsla! Hahaha helt stört. Jag hade önskat (nu i efterhand då) att någon filmade för det måste sett riktigt kul ut. :P

Nu hoppas jag bara att jag inte fegar ur i sista sekund..

Känner någon igen sig här? Har någon fobi för injektioner, blod? Kanske andra fobier? Hur gjorde/gör ni för att komma över dem?

Kommentarer (9)

Asma

2011-12-05

Jag gillar inte heller sprutor speciellt hos tandläkaren. Det är därför jag har tandläkarskräck. Jag har tyvärr inga tips..Lycka till idag! =)

Anonym

2011-12-05

Lycka till!

Sava

2011-12-05

Jag vet inte om det kan kallas för fobi, men jag blir SJUKT illamående bara av att se på blod! Blodprov och nålar är inte ens att tala om!!Jag tog ett blodprov för 1 år sen och efter att de tagit provet, (vilket bara var några droppar), så ställer jag mig upp och hela rummet snurrar. Min syster säger att jag blev likblek på ett ögonblick, och strax efter det spydde jag och tuppade av helt - i väntrummet, framför ALLA patienter! Snacka om pinsamt...

ran

2011-12-05

Damn vad jag önskar att jag oxå kunnat ge blod:(

Men jag får inte bara för deras fåniga regel om att man MÅSTE väga MINST 50 kg!...så jävla idiotiskt tycker jag. Mitt blod måste vara det renaste ändå:p

Så hälsosam som jag är...Jag har tack gode gud inga fobier. Alla andra i min familj, mamma, pappa och bröder har fobi för något.

Värst är mammas och pappas.Pappa är rädd för nålar och grodor.

Mamma kan inte ens se på tecknade ormar utan att gallskrika som om de vore värsta tortyr scenen, och inte har hon varit i närkontakt med ormar heller.Freud,s teorier gällande fobier tycker jag är ganska trovärdiga :pHabiba

2011-12-05

Duktiga du e Fatima! Vill också ge blod snart men jag jag har för låga blodvärden just nu. Kan tänka mig att det inte är lätt om man är rädd för sånt :)..min bror har lite sånt fobi (när han var liten svimmade han varje gång han ens såg en spruta, så du är inte ensam :). Finns massor som känner så..)

Shikisisin

2011-12-05

Man är inte lämplig att ge blod om man är rädd för sprutor. Rädslan leder till att blodkärlen drar ihop sig och då rinner inte blodet som det ska och dessutom kommer inte dina blodkärl att kännas vid provtagningen. Du kommer uppfattas som "svårstucken" och en svårstucken får inte vara med och donera blod. :)Minono

2011-12-05

Hej fatimadem brukar inte rekommendera att ge blod om man tycker det är obehagligt eller är rädd för sprutor, personalen som tappar på blodet brukar inte göra det om dem märker att man tycker det är obehagligt, så det handlar inte bara om att inte ha sjukdomar osv i blodet. man måste kunna klara av det mentalt också för att kunna bli blodgivare för annars går det inte att sticka dig ordentligt och det är även sjukt påfrestande för personalen att sticka någon som har "fobier" eller är rädd eller svårstucken. Att ge blod ska inte vara obehagligt eller något annat, tänk på det också, man ska inte behöva utsätta sig för det om man inte klarar av det, men lycka till iallafall.

Anonym

2011-12-05

känner verkligen igen mig till och med det där med att gapskratta av ren rädsla hahaha.. har även svimmat nån gåmng:P och kan ju tillägga att jag ska bli sjuksköterska inshaallah men har absolut inga problem med att sticka andra eller se andras blod!:D vilket jag trodde jag skulle ha! haha så det är lustigt..

Ulrika

2011-12-06

Jag vet i alla fall hur man komer över spindelfobi för det har jag sett på nära håll. Först får man vara i samma rum som en spindel, sen när man tycker att det är ok får man ha den i handen osv. Man trycker hela tiden fram gränsen för vad man klarar av. Därför är det viktigt att utsätta sig för fobin om man vill bli av me den. jag tror det bästa för dig vore nog att börja med att titta på när nån annan får en spruta.

Skriv en kommentar