Fatima Johansson

RED DRESSDagens klänning!

Såg att några kommenterat att man inte får berätta hur man går klädd när man inte bär slöja..? Jag förstår att man inte ska berätta en massa olämpliga saker, exempelvis: "här sitter jag på morgonkvisten och bloggar i ett genomskinligt nattlinne". Men det jag skrev igår ser jag inget olämpligt i..

Som detta inlägg när jag visar upp min fina klänning som jag ska bära idag. Tycker ni det är fel? Förklara gärna varför i så fall. För alla kan väl "måla upp en bild av hur jag ser ut utan slöja" (och det är ju inte så att man vet om man prickat rätt), oavsett om jag berättar färgen på min klänning. :)

Kommentarer (32)

Hanan D.

2011-12-24

Nice dress! Och god jul! :-)

D

2011-12-24

Tror det handlar om att du målade upp en bild av "den lilla svarta" och den lilla svarta antyder på något sätt till sex.

Det blev kanske lite kontraster i det du visar och står för med din slöja och sen att du satte en tanke om hur du ser ut i "den lilla svarta" i huvudet andra killar/män som läser bloggen. Jag tror det var mest därför folk reagerade.Hade du skrivit "sitter i mjukis, hoodtröja och slöja" så tror jag inte att folk hade reagerat på samma sätt haha, trots att det tekniskt sett är samma sak. Enda skillnaden är att det inte väcker "sexuella" tankar eller fantasier lika enkelt som "den lilla svarta" gör. :)

Anonym

2011-12-24

Jätte fin klänning. Jag tänkte bara fråga, visst är det så att du inte får visa dig utan slöja för din systers man? Ha det så trevligt idag :)

Anonym

2011-12-24

du har en jätte fin klädstil i just looooove it!!! det är inte så att hon går runt med en fodral och leggings!!!!!!!! Fan jag är själv muslim ocg bär slöja, men måste man se ut som ett vandrande tält för att folk ska tycka att man är muslim.Dessutom skall man inte dra till sig uppmärksamhet, men det gör man fan ju när man går runt med burka!Allah w mohammed w ali ma3ek ya fatima =)

Asma

2011-12-24

Klart du kan blogga om vilken klänning du ska ha på julafton. Vad fåniga vissa är..Fin klänning! Var är den köpt? =)

n

2011-12-24

Jag tycker att man borde få göra som man vill,för det är inte jag som ska stå till svars för dina handlingar liksom. Även om jag inte tycker detsamma som dig så borde du göra det du tycker är rätt :)

Hanna Bard

2011-12-24

Det är inte fel att berätta det, det är knappast något intimt du har skrivit. Klänningen är väldigt fin och det är inte fel att visa den. Är den från HM? Jag köpte en som var nästan likadan, från HM, men slängde den pga. mina tvångstankar. Jobbar med dem!

Hoppas du har en bra julhelg och ta hand om dig.

Elin

2011-12-24

Tycker kommentarerna var lite löjliga faktiskt. Även om du bara skulle visa bilder på vad du har på dig när du har slöja så kan ju någon fantasifull människa ändå måla upp en bild hur du ser ut utan eller till och med utan kläder helt. Man kan aldrig helt undvika att folk tänker snuskiga tankar om en, möjligen hindra att det är det första de gör.

Daniella

2011-12-24

Salam alikom kära syster.Jag förstår absolut om du tar åt dig, det skulle jag också göra.

Jag tycker absolut inte att du skrev någonting olämpligt. Man kan inte hålla på säga hur man ska göra och inte göra. Det finns åsikter om allt eller hur? Jag dömmer ingen, för det är inte rätt. Om du vill skriva så så gör du det <3 Jag älskar din blogg och respekterar dig för den du är, du är ju min syster i Islam.Och snälla ni andra, om ni läser det här. Lägg er inte i så mycket. Det slösar bara energi. Vi är muslimer och ska inte dömma varandra.God jul.Daniella, 19 år StockholmA

2011-12-24

fin klänning!

Denise

2011-12-24

Jag tror nog människor ibland reagerar på småsaker bara för att ha något att reagera på så att säga. Och jag läste det du skrivit och det enda jag kan tänka på är att du skrev "liten svart klänning" istället för klänning. Men det hade jag nog ej reagerat på om jag inte "letat" efter något att reagera på! God jul på fig förresten. Hoppas ni får en härlig kväll med familjen :)

Amal

2011-12-24

Tycker det bara är kul att du delar med dig av vad du har på dig hemma. Inget fel med det bara roligt. =)

M

2011-12-24

Hahah kunde inte rå för att skratta när jag läste det, känns lite löjligt hur extremt allt du skriver ska tolkas, kör dit race din blogg är grym!

Btw urtjusig klänning du har där!

Amina

2011-12-24

Jag tycker inte det är fel på något sätt. Riktigt snygg klänning!

En syster

2011-12-25

Hej! vill bara pass på att meddela muslimska bröder och syskon nu sådär vid juletider att vara försiktiga med julmust. Det är nämligen så att bolaget Spendrups ( som bland annat tillverkar nygårda julmust och andra läskedrycker.) valt att ha 0,3 procent alkohol i all läsk.

bolaget spendrups har fått frågan från en anonym och så här lyder frågan samt svaret:Stämmer det att Nygårda julmust innehåller 0,3 % alkohol? Om det är så, varför finns det inte deklarerat på etiketten?spendrups svar:Det stämmer att den innehåller 0,3 % alkohol. Eftersom det är under gränsen för vad man enligt Livsmedelsverket måste deklarera – gränsen går vid 1,2 % – så gör vi inte det. Alla våra extrakter innehåller alkohol som lösningsmedel vilket innebär att det också finns en liten del i läskedryckerna.Så bröder och systrar va extra noggranna med detta. Och jag önskar er all lycka i livet, amin. Er syster.Källa:http://www.spendrups.se/lib/SubPage.aspx?id=190

Ninni

2011-12-25

Känns väldigt extremt att du inte ska få berätta sånt. Börjar en människa måla upp massa bilder i sitt huvud på så fattigt underlag borde den personen i sig rannsaka sig själv. Jag tycker allmänt att många som kommenterar i din blogg är väldigt fördömande och hårda, omedvetna eller ignoranta om att det finns olika sätt att göra saker på inom islam. Finns ju så många gråzoner... Men i just detta fall känns det faktiskt bara löjligt, du får absolut berätta vilka outfits du har inplanerade tycker jag! Att du orkar med bloggen ibland, det ska du ha cred för! Och god jul!!

MammaMarie

2011-12-25

Det är förbjudet att visa sin kropp och sitt hår för någon man som inte är "mahram". Så är det. Men man ska inte blanda ihop saker och ting. Om någon frågar dig vilken färg på håret du har (om du har slöja), så är det inte förbjudet att svara på den frågan. Det spelar ingen roll om folk vet att du har svart, rött eller blont hår - man kan ändå inte vet hur du ser ut. Även om någon kan fantisera ihop en bild så kommer den ju knappast vara korrekt.Och att BESKRIVA hur man ser ut är inte detsamma som att VISA hur man ser ut. Blanda inte ihop saker och ting.Sedan är det så att det finns flera sätt att förmedla råd till andra. Antingen kan man skriva folk direkt på näsan och säga typ: "Jag tycker att ni ska anstränga er och klä upp er för er man lite då och då, särskilt bra kan det vara - för ert förhållande - om ni är lite extra fina när han kommer hem efter en hård arbetsdag...."Eller så kan man skriva: " Är lite extra fin denna fredag, har tagit på mig en liten svart klänning, stora svarta örhängen och sattit upp håret lite tjusigt."Jag vet att det finns många som tycker att det är fånigt att man ska anstränga sig för sin man och göra sig fin, tillsynes utan anledning. Man anser att det är gammalmodigt, och fånigt. Men det är ju inte för sin man man anstränger sig, det är ju för förhållandet. Sitt eget förhållande. Och jag finner det uppfriskande att höra en ung, modern, kvinna ge andra unga kvinnor tips på hur man kan anstränga sig i ett förhållande.Förhoppningsvis resulterar det i att några andra kvinnor följer hennes exempel. Jag skulle bli lika glad över att se någon muslimsk man blogga om hur han själv anstränger sig för sitt förhållande, för att på så sätt ge andra män lite tips och råd...

Nadia

2011-12-25

Mamma Maria: Det är så sant. Tänkte inte på det settet faktiskt men så kan man ju se på saken, att Fatima vill uppmuntra hennes läsare att klä upp sig även hemma. Vad fint i så fall, MashAllaH.

Hanna Bard

2011-12-26

MammaMarie: Du tycker det, men inte alla som läser Koranen. Läs om det i "99 frågor om islam" av Jan Hjärpe. Håret står inte med i Koranen. Men Hjärpe eller vem som skrivit stycket om håret och slöjan, skriver att folk kan tycka att versen om klädseln för kvinnor anser att kvinnor ska ha slöja, eller inte. Du kan gärna tycka att kvinnor ska ha slöja eller inte visa håret, men tycker inte att du ska skriva att det är "förbjudet", för alla tycker inte det.

Al Qur'an was- Sunnah

2011-12-26

Hanna Bard: woow... så du menar att denne Jan Hjärpe ska kunna mer än ALLA lärda inom islam? Dessutom, så borde denne Jan Hjärpe i så fall förstå (???) att muslimernas bevis är Quranen OCH profetens sunnah- Alltså profetens tal, handlingar och bekräftelser.Det finns mer än 10 olika uttalanden från profeten om HUR en muslimsk kvinna ska klä sig (bl.a täcka håret) och det finns ingen av kvinnorna på profetens tid som inte täckte sig efter att versen i quranen uppenbarades. isf, om de inte är obligatoriskt, vf täckte dom sig efter versen?? Plus, det finns ingen muslimsk lärd som säger detta.Så hur kan du ta denna Jan Hjärpes ord, mot ALLA tusentals lärda som har sagt motsatsen. Jag menar inte att tala hårt mot dig, men vi följer bevis från Quran och Sunnah. och inte våra luster.Hanna Bard

2011-12-27

Al-Qu'ran was-Sunnah: Alla tolkar inte verserna likadant, det är det Hjärpe menar. Jag läser också islamologi som han läst och jag är inte emot att folk anser att den versen säger att kvinnor ska ha slöja, men att folk säger att det är "förbjudet" att man visar håret om det inte är för en mahram osv. Det är EN version av versen, inte alla. Man kan säga att man själv tolkar versen så om man menar det. Alla kan väl få tolka det som de vill. Vill man ha slöja ska man få ha det, och tolka versen så om man vill, men man måste inte tolka den så.

Al-Qu'ran was-Sunnah

2011-12-27

Hanna Bard: Jag är glad att du tog upp det med tolkning. Det är just DÄR alla skiljer sig och allt kan bli fel. Därför, är det viktigt att ha rätt tolkning av islam.Allah säger i quranen: And the first to embrace Islâm of the Muhâjirûn (those who migrated from Makkah to Al-Madinah) and the Ansâr (the citizens of Al-Madinah who helped and gave aid to the Muhâjirûn) and also THOSE WHO FOLLOWED THEM EXACTLY (in Faith). Allâh is well-pleased with them as they are well-pleased with Him. He has prepared for them Gardens under which rivers flow (Paradise), to dwell therein forever. That is the supreme success. (9:100)och profeten (SAW) sade: "Den som kommer leva efter mig, kommer så många meningsskiljaktigheter, då håll fast vid MIN SUNNAH OCH DE RÄTTFÄRDIGA KHALIFERNAS SUNNAH. (Alltså profetens följeslagare). [Detta är endast 2 bevis av MÅNGA) Hur kan man då Hanna, misstolka dessa bevis? om att man ska ta sin egen uppfattning och tolkning? Islam uppenbarades på 1 sätt med 1 tolkning. om alla ska tolka själva kommer man till slut vrida o vända på saker som ska passa en själv, och INGEN av följeslagarna hade en annan åsikt ÄN att håret ska täckas. Det var dom islam uppenbarades för och det var dom som tog kunskapen direkt från profeten och handlade utmed den så som man ska. Dom som profeten talade gott om.Sen ska vi nu komma o ta Jan Hjärpes ord, ca 1400 år efter profetens tid som är helt ensam om denna åsikt?Av att muslimer har tolkat själva, har det tyvärr uppkommit självmordsbombare etc. Just för denna princip du talar om -att tolka själv- och lämnat korrekt tolkning.Jag ber om ursäkt om jag varit för hård i min text. Det menar jag verkligen inte.Tack för ditt svar

Hanna Bard

2011-12-28

Al-Qu'ran was-Sunnah: Ditt svar var inte för hårt, det är ingen fara. Jag förstår avd du menar. Men alla tycker att de har rätt tolkning, självmordsbombarna också. Jag fördömer deras tolkning, för de skulle kunnat vara lika religiösa muslimer utan att ha de politiska åsikter de har, de hade kunnat ha en annan tolkning och inte utföra självmordsattentat. Hjärpe skriver inte någon åsikt om slöjan utan han skriver att folk tolkar versen i Koranen om slöjan på diverse sätt, för det gör folk. Jag tycker att man kan fördöma diverse versioner av religioner, men jag fördömer inte religioner. Jag bryr mig inte om vad folk har för åsikt om slöjan, men man kan acceptera att andra inte har samma version av verserna som man själv. Jag vill inte heller skriva något hårt svar så jag hoppas att du inte tar det så. Jag är inte muslim, men Salam Alaikum till dig.

Hanna Bard

2011-12-28

Jag tycker att man ska få tolka själv, men man ska inte acceptera alla versioner för det, inte självmordsbombares versioner av islam till exempel. Men slöjan tycker jag inte är lika viktig, utan att man ska få tolka den versen som man vill, vill man ha slöja ska man få det, vill man inte det ska man inte behöva det.

Al-Qu'ran was-Sunnah

2011-12-28

Hanna Bard: Nej då, du skriver mycket respektfullt och jag berömmer dig för det. Men fortfarande missar du den viktigaste poängen med det hela. folk tolkar själva, men rätt är det inte. Självklart tycker alla att de har rätt, men då är frågan.. vad är era bevis? alltså, "har ni bevis för att det ni säger stämmer?". Isf hämta en vers med en Autentisk hadith som tolkar den. Eller autentiska hadither som står för det du säger. Vet Hanna, att alla har bevis- ja. Men få har rätt tolkning. Även sjmordsbombare har fullt med bevis, men de har inga autentiska bevis för sin TOLKNING.För det finns en mycket viktig grundregel, att -Profetens (SAW) sunnah TOLKAR Quranen-.Så som Allah säger i Quranen: And when We have recited it to you [O Muhammad SAW through Jibrael (Gabriel)], then follow you its (the Qur'ân's) recital. Then it is for Us (Allâh) to MAKE IT CLEAR TO YOU . [75:18-19]Alltså efter att profeten (SAW) reciterade quranen för följeslagarna, så TOLKADE och FÖRKLARADE han de för dom- med haditherna.Allah säger också: With clear signs and Books (We sent the Messengers). And We have also sent down unto you (O Muhammad SAW) the reminder and the advice (the Qur'ân), THAT YOU MAY EXPLAIN CLEARLY TO MEN WHAT IS SENT DOWN TO THEM, and that they may give thought. (An-Nahl 16:44)(Detta är ett fåtal bevis av många). Iaf dessa verser visar att SUNNAHN (alltså haditherna) förklarar QURANEN.Annars hade Allah uppenbarat att han bara sänt ner quranen, sen räcker de om alla får tolka hur de vill? men nej, profeten har klargjort allt för oss.Sen är det upp till var och en att hämta autentiskt bevis för sin tolkning om de påstår sig ha rätt tolkning.Så den som säger tex "håret ska inte täckas", ber vi personen att hämta bevis för det/denna tolkning. Så hämtar vi ett flertal autentiska bevis som tolkar dessa verser som säger motsatsen.och sist men inte minst, ALLA följeslagare var enade och har aldrig motsatt varandra i trosläran. Det var dem profeten talade gott om, lärde upp och bad oss att följa. (Som finns bevis för i inlägg ovan).Tack för ditt svar. Wa Alaikum

Hanna Bard

2011-12-29

Al-Qu'ran was-Sunnah: Tack för svaret, jag tycker också att du är respektfull, och jag har respekt för dina åsikter men jag tycker inte att man ska säga att alla måste ha samma version av Koranen eller hadither som man själv har. Versen att tvång är fel kan man ta för att säga att man inte behöver täcka håret :)(Mohammad Fazlhashemi "Vems islam?") Han skriver om tolkningr och att muslimer kan ta den versen och argumentera med.Jag tycker att alla ska få bestämma det själva, om de vill ha slöja.

Hanna Bard

2011-12-29

Jo, självmordsbombare som argumenterar från islam tycker att de har bevis för att deras tolkning är rätt tolkning. Läste en artikel av Philip Halldén om det, men minns inte vad den heter nu, om al-Qaida och de verser de argumenterar från. "Jihadsalafitisk korantolkning" eller något, men kan skriva vad den heter sedan, för den är i Lund tror jag och jag är hos mina föräldrar. Men han skriver om tolkningar i artikeln.Självmordsbombare som argumenterar från islam hade kunnat vara lika religiösa och fördöma självmordsattentat, men de vill inte det, för de har andra politiska åsikter. Det är inte islams fel att de utför självmordsattentat utan deras politiska åsikter och deras version av islam.Jag tycker inte heller att de har rätt tolkning, men de tycker att de har det.

leila

2011-12-30

till hanna bard,,,sura 33 al ahzab aya 59 oh prophet tell your wifes your daughters and the women of the believers to draw their cloaks (veils) all over their bodies, screan themselfes completely exept the eyes or one eye for to see the way, that would be better that they should be known as free respectable women, so as not to be anpoyed...KAN DET BLI MER KLARARE AN DETTA!!!!!!det ar takigt att du laser bocker skrivna fran folk som inte vet ett skit om islam tydligen..svenska koranen ar inte ens oversatt pa ett korrekt satt...det fins bocker skrivna av ibnu kethir, tefsir bockerna dar varje vers ar forklarad av starka kallor som tex profetens kusiner, sahabas m.m..det ar sana folk viforlitar oss pa inte dina skitbocker som du laser av folk som tolkar islam som de vill..du skriver att du tycker att alla ska fa bestamm om man vill ha sloja eller inte...FEL..DET AR ALLAH SOM BESTAMMER...det ar inte vi som har skapat islam..hur kan man kalla sig for muslim men sen hela tiden ga emot allah??? det ar detta alla muslimer borde fraga sig sjalva istallet for att tycka att vi som sager detta och detta ar haram ar extremister..men hamdolillah vi foljer islam..vi borde vara en forebild for er..inte bli kallade for harampoliser m.m som svarten kallar oss..det ar trakigt att inte alla muslimer kanner till sin religion och vad allah sager, allah som ni pastar att ni alskar anda gar ni emot vad han sagt..

Ninni

2011-12-30

Leila, det är pinsamt och högst generande hur ond och aggressiv du är i din ton. Läste du aldrig igenom din kommentar innan du skickade iväg den? Är det på detta vis man bemöter sina medmänniskor? Du borde skämmmas! Gör inte du det, så skäms jag å dina vägnar.

Al-Qu'ran was-Sunnah

2011-12-30

Ja, det är precis det jag menar här då --kom med autentiskt bevis för er tolkning som ni har--. Men jag garanterar dig, att de aldrig kommer kunna komma med autentiska kedjor. Vems islam- alltså frågan (inte boken), kräver också bevis. Så som jag gav ett antal bevis om att den korrekta tolkningen ligger hos följeslagarna, det som kommit med autentiska kedjor från dom. Än en gång, den som säger sig följa de, ska bevisa det.Men iaf, eftersom jag o du inte enas om något, och jag har skrivit det jag kunnat skriva genom nätet här och har klargjort det som skall räcka. Så har jag inget mer att tillägga, om grunden inte accepteras så är det bäst att stanna här.Ha det bra

Lina

2011-12-31

Gillar din blogg. Och sluta upp med att döma andra. Man börjar med sig själv. Är man perfekt då kan man börja prata, vilket man aldrig kommer va!

belliii

2012-01-20

jag klickade runt, runt, runt & hamnade här på din blogg som jag bläddrat runt på ett tag nu, måste säga den är underbar, verkligen jättefin.sen måste jag bara fråga också, vart kmr denna röda klännigen ifrån?

Skriv en kommentar