Fatima Johansson

DEBATT PÅ SVT

Ska kolla på debatten om kvinnosynen i de svenska moskéerna, blir så jäkla förbannad när jag ser inspelningarna. För det första så är frågorna helt idiotiska men det som gör mig riktigt arg är svaren. Okej nu börjar det! Min mamma har skrivit ett inlägg om detta här inne, in och kika om ni vill debattera!

Update klockan 23:29 - Fick frågan om varför jag tyckte att frågorna var idiotiska. Frågor som "Får en man slå sin hustru?" och "Om han gör det får hon då ringa polisen?" är helt sjuka. Självklart får inte en man slå sin fru, varför skulle han få det för?!? Idiotiskt. Och självklart ska man få ringa polisen om man är i fara oavsett vem som slår. Det är ju bara löjligt att påstå något annat. Därför blir jag förbannad att se på inspelningarna.

Jag gör det så himla lätt för mig och hänvisar till morsan men det är för att vill ni ha utförliga SVAR så finns det där, det är sent och jag är trött. Islam förtrycker INTE kvinnor, det är människor som förtrycker varandra.

Kommentarer (22)

ummah

2012-05-17

Riktigt dåligt gjort av dessa "familjerådgivare" de skämmer ut islam. Men uppdragsgranskning har nog också klippt ihop allt så at de blir värre än vad det är,, man vet inte vad man ska tro :S

Michaela

2012-05-17

Varför tycker du frågorna är idiotiska? Kan inte en kvinna bli misshandlad av en muslimsk man? Kan han inte ha flera fruar? Jag blev otroligt upprörd över programmet och skulle gärna vilja höra din åsikt och dina tankar!

Asiya

2012-05-17

Tack för tipset Fatima! Jo, jag blev också smått förvånad över de råden som kvinnorna fick, å att de inte gjorde något åt saken. sen så vänder och vrider journalister på mkt. Nä usch på ugs granskning. Varför blev inga kvinnor tillfrågade? Snacka om en sida av de hela. Ha en fin dag!

aisha

2012-05-17

Håller med om att frågorna var IDIOTISKA varför frågar de inte OSS KVINNOR! eller varför snackar man inte om alla de rättigheter som faktiskt kvinnorna har i islam??

Laila

2012-05-18

fy vilken dålig granskning av UG!! Fråga shiamoskeer! Wahabi/sunniter är kända för deras kvinnoförtryck det är inget konstigt med det egentligen. Vilket är konstigt med tanke på att profeten Mohammed (fred vare med honom) lyfte kvinnan och hennes rättigheter.

sara

2012-05-18

den här debatten gör mig också förbannad! Jävla korkade män som ska hålla på och smutsa ner islam. åååhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonym

2012-05-18

Fatma

2012-05-18

Tyvär lever vi i en värld där man försöker skapa islamofobi inom alla människor! Jag såg båda uppdrag granskning och debatten och det enda jag såg var journalister som försökte nervärdera Islam.

Fatiha

2012-05-18

Litar på dig. Orkar faktiskt inte titta på såna program längre. Blir bara förbannad och trött.

Media klipper och citerar lite som dom vill.

Väldigt sällan har jag sett någon dokumentär eller program överhuvudtaget som är helt sanningsenlig.Det ligger på oss vanliga muslimer att informera folk runtomkring oss om vad islam står för.

Nadia

2012-05-18

Hela grejen är så pinsam. Man skäms ju att vara muslim när man hör dessa män. Precis som du skriver så är denna slå/gå till Polisen frågan så enkel att svara på men de ska ändå klanta sig. Astagfurullah...

Anonym

2012-05-18

Tkr det är otroligt dumt och ett Bevis på "självgodhet" att säga sunniter är sååå mkt sämre än shiiter :S för er som inte visste är Fatimas man sunni! Lr han var det iaf när de gifte sig.sen vet jag att det cirkulerat på en blogg att en sk shiiter slagit sin fru. Ska vi alla dra shiitierna över en kam? Nejtack. Och få e jag sunni:)Otroligt korkat av dig anonym att säga att sunni är mer benägna att slå sin fru än shiiter, väldigt ointellektuellt uttalande.Sakerna finns, det är skilland bara på hur man tolkar de. Alla med vett är emot all form av misshandel. De borde inte få representera våra moskéer och vår religion.

Anonym

2012-05-18

Inte en enda var från en shia moské!! Majoriteten var wahabiter som tyvärr ser kvinnor som ngt män äger!

Amina

2012-05-18

Detta är bara wahabiter som de frågade,jag hade velat att de besökte en shiia moske,, Eller i alla fall riktiga shialedare som en Ayatollah när det handlar om sådana frågor! Utbildade män med vett i huvudet!

MammaMarie

2012-05-18

Laila: Jag tycker inte att vi ska ta alla sunniter över en kam. Det finns säkerligen samma typ av problematik i shia-moskéer, men det får vi ju inte veta nu då de inte gick dit.Men jag hoppas att även de ser över sina rutiner nu...

N

2012-05-18

Laila: det är wahabiter som är den stora boven. De är inte ens muslimer i mina ögon. Prata inte sådär om våra sunnitiska syskon då det bara blir bråk. Vi är en ummah :) kvinnomisshandel förekommer överallt.

Iman

2012-05-18

Men herregud jävla värld vi lever i. Muslimeska män FÅR INTE SLÅ SIN FRU OCH DET STÅR KLART OCH TYDLIGT I KURANEN ! Om han nu gör det, är han ingen riktig man. Och det här med att över religiösa ska vända helt på saken och säga "Nämen, min fru är alltid hemma och lagar jättegod mat och hon får inte gå ut, en hemmafru" SNÄLLA? De är inga riktiga muslimer som säger så.. OCH man har slöja för att kunna känna frihet och göra det man vill utan att en man ska stå för vägen och titta snett på henne. Inte att hon är förtryckt och inte kan viffta med sitt hår. Åh, dör vad dom har förvandlat islam till ett helvete enligt deras tankar. Som dom tycker islam är en knasig religion kan jag lika gärna tycka att kristendomen är en onödig religion.

Anonym

2012-05-18

Och så ska man alltid skylla på att sunnimuslimer är skyldiga det som hände. Hallå? Kan handla om deras bakrund och familj. Jag tycker att sunni och shior borde vara tillsammans och hjälpa varandra men tyvärr blev det uppochner vänt.

leila

2012-05-18

jag tycker det ar pinsamt vilka folk de tar in i studion..da menar jag hon utan hijab, svensken som kallar sig muslim fast som inte lever som en eller hon iranska kvinnan,,,halla iranier ar kanda for att hata islam, sa det ar klart hon INTE sager nagot possitivt...sen tycker ja att imamerna i moskerna gjort fel..i varan moske i gbg yttrar sig inte imamerna...de fragar forst kvinnan VEM AR DIN MAN?? sa de far veta om han ens ar en praktiserande, fraga nummer 2 hade varit...ge mig din mans nummer sa jag kan ringa honom for boka mote sa vi kan sitta ihop och prata om detta..som vanliggt sa ska tv gora dalig reklam for islam..ar sa trott pa detta..JA det ar tillatet att ha upp till 4 fruar, men det finns regler for detta....Ja mannen har faktiskt ratt att ha sex av sin fru...det finns hadither om detta..att om en man somnar arg pa sin fru for att inte fatt sex sa gor anglar dalig dua pa hans fru till solen gar upp..men ar det inte sa i ett aktenskap allmant???? jag menar att man maste kompromissa om saker..ibland gor man saker for sin man och for sin fru for att de ska bli glada..jag vet en icke muslimsk tjej som varit gift med sin man i 9 ar.hon har inte haft sex med sin man pa 7 ar, for att hon inte har lust...ar detta sjysst mot sin man???ska ett aktenskap vara sa sjalviskt att man INTE ska ha sex for att man ite vill??skilj dig i sa fall sa slipper du tortera den du ar gift med...for det tredje sa ae oom en muslismk man i sverige har 4 fruar sa ar ha bara lagligt gift med 1. eftersom i sverige ar det bara lagligt ratt att vara gift med 1, sa enligt svensk lag har han inte gjort nat fel eftersom de andra 3 ar han ju bara gift med enligt islam...och ska man prata svensk lag sa i sverige har man ratt att ha upp till 8 sambos...

Nada

2012-05-18

Vänta här nu? Alla som baktalar sunnimuslimer, har ni en snutta vett i skallen eller behöver ni omprogramering av era hjärnor? Alltså, det spelar ingen roll vem dom går till och frågar, VI HAR EN GEMENSAM KORAN, GEMENSAM GUD, GEMENSAM UMMAH, GEMENSAMMA PROFETER, OKEJ? Vad är det för skillnad alltså? Sluta baktala och säga saker om sunnimuslimer, kom igen. Titta på era egna handlingar och dessutom, sluta dra alla över en kam! "Varför gick dom inte till en shiamoské och frågade dom där istället?" Vet ni vad ni håller på med och utvecklar när ni säger sådär? Ni utvecklar hat mellan muslimer. Alltså kom igen, vad spelar det för roll? Har ni en annan skrift eller? Varför göra allting så otroligt jobbigt. SKÄRP ER!

Sumeyye

2012-05-18

Nada: Jag klappar för dina ord. Så sjukt sant, ni borde skämmas som hackar på varandra. Vi är alla muslimer i slutändan och vi begår allihoppa mer eller mindre misstag.I en situation som denna bör vi, utan undantag, stå upp för varandre och stötta. Ju mer ni skapar hat mellan varandra, desto mer förolämpar ni Islam samt står ut som ett dåligt exempel för Islams innebörd.Shia och sunni, det må finnas små skillnader men glöm inte att vi hur som helst är muslimska bröder och systrar. Tänk till innan ni agerar.

Asiya

2012-05-18

Jag tycker de e synd att vi ska peka på vilka som har ''rätt'' och ''fel'' vare sig personen ifråga är sunnimuslim eller shiamuslim.. Ni kanske märker att båda slutar på MUSLIM. Skärpning! Jag håller med Nada ovan om att de utvecklar hat emellan muslimer, för vad? olika övertygelser om just vår gemensamma religion islam? Jag finner de oerhört äckligt |<-- ursäkta ordvalet, men de e f*n mobbning och rasism.)

Skriv en kommentar