Fatima Johansson

CELLPROVSKONTROLL FÖR LIVMODERHALSCANCER

Efter jag fyllt 23 år i juli fick jag hem en kallelse för en cellprovkontroll för livmoderhalscancer. Jag tog upp mina funderingar med er eftersom jag var lite skraj av allt hemskt jag hört om denna undersökning.
 
Gjorde den förra veckan och det gick superbra! Var lite smånervös i början och ville veta precis hur det skulle gå till innan jag satte mig i stolen, och barnmorskan visade mig "pinnen" och beskrev hur det skulle gå till.
 
Det jag vill säga till er som ska göra cellprovskontrollen (för jag tycker absolut alla ska göra den!) är att är ni nervösa eller bara känner obehag att sitta i en gynstol, så prata med barnmorskan/gynekologen och säg hur du känner. Om personen är otrevlig (jag har vänner som varit med om just det) så be om att få någon annan! Och be gärna också om att få prata med hennes chef för man ska faktiskt känna sig i trygga händer hos alla typer av läkare, om du inte gör det så har personen i fråga inte gjort sitt jobb rätt.
 
Sen kan det även vara bra att ha med sig en vän eller sin partner om man vill ha stöd. Jag tog med mig Samer som en axel att gråta mot om det skulle vara så hemskt, men han behövdes inte, hehe. Han är väldigt peppande och är alltid så himla stolt över mig när jag gör sånt som jag egentligen inte vågar, så efteråt var han typ "Alltså fy fan vad GRYM DU ÄR!! Bra jobbat!!" och det är ju alltid kul, hahaha. Så ta med en riktigt stötande vän! :D
 
Jag kanske bara hade tur, men jag tyckte inte alls att det gjorde ont. Det är ju inte världens bekvämaste situation att ligga i den där stolen, men det tar bara någon minut. Jag är sjukt glad att jag gick dit och gjorde det, jag hoppas att du också gör det. :)

Kommentarer (19)

D

2012-11-06

Om jag får livmoder i nästa liv så ska jag göra det, lovar!

Svar: Vad bra. ;)
Fatima Johansson

Hanan

2012-11-06

Åh vad skönt att höra att du gick! Jag ska dit nästa vecka och har funderat på att strunta i det men detta inlägget ger mig en spark i baken känner jag ;) tack!

Anonym

2012-11-06

Åh vad skönt att höra att du gick! Jag ska dit nästa vecka och har funderat på att strunta i det men detta inlägget ger mig en spark i baken känner jag ;) tack!

Anonym

2012-11-06

Bra gjort!! Jag är 26 och har fortfarande inte vågat,,

michaela- med syskon i magen ♥

2012-11-06

viktigt och bra inlägg! man kan inte uppmuntra tjejer för mycket att gå på sina kontroller, det kan rädda liv! mitt prov visade på förändringar när jag gjorde det för två år sedan. dom växte sedan bort av sig själv men behöver man behandling såär det förstås bäst att få den så snabbt som möjligt!

Svar: Vad skönt att höra att det växte bort! Ja, regelbundna kontroller tycker jag absolut man ska gå på.
Fatima Johansson

u

2012-11-06

Vad ska det hjälpa mot jag förstår inte? tacksam för svar.

Svar: Du får reda på om du har cellförändringar - som kan utvecklas till livmoderhalscancer.
Fatima Johansson

Sarah

2012-11-06

Livmodershalscancer är fruktansvärt. Vi har det i släkten och jag ber alla tjejer att GÅ PÅ UNDERSÖKNINGEN!!!

Anonym

2012-11-06

Satt Samer bredvid dig eller utanför? :)

Svar: Utanför, haha. :P
Fatima Johansson

Asra

2012-11-06

Haha vad söt du är! Min man var också med och han fick sitta ute och vänta. Jag tycker det är bäst att åka med den man känner sig trygg med. :)

E

2012-11-06

Hej!

Behöver man gå på cellprovskontroll om man är oskuld?

Anonym

2012-11-07

Hej e! Ja tror inte de, såg en reklam för ett par år sedan där de sa... är du sexuellt aktiv så ska du helst testa dig för livmoderhalscancer... sj e ja singel tills 30 typ. hahaha :'(

Fatiha

2012-11-07

E: oskulder behöver ej göra detta. Bara ringa och säga det.

Mina

2012-11-07

Hej,
pluggar till läkare och tar inshallah snart examen. Cellförändringar på livmoderhalsen (cervix) får man av ett virus, HPV. Detta virus får man endast genom samlag. Om man är oskuld behöver man alltså INTE gå på cellprovtagning. Även om man är i ett fast förhållande och man endast legat med sin partner, vet man tyvärr inte vad ens partner gjort, så då är det bra att gå på kontroll.
Hoppas det hjälpte.
/dr Mina

Anonym

2012-11-08

mina är du 100% säker? jag är ju oskuld och gjorde denna cellprovningen i skolan.

irriterad

2012-11-08

HALLÅÅÅÅÅÅ?? DET ÄR KLART MAN SKA GÖRA DEN OM MAN ÄR OSKULD!!! DU FÅR INTE CANCER AV SEX!!!!

ella

2012-11-09

Hej!

irriterad: Anledningen till livmoderhalscanser beror på ett virus som heter HPV, detta virus kan du enbart få när du har samlag. Så samlag måste man ha och oftast har man det med många fler och därav kan man utveckla cancer.

I skolan har jag aldrig hört att man gör cellprovning men dock erbjuds säkert HPV vacin som ska motverka detta virus innan man börjar ha samlag.

Så JA samlag krävs för att kunna uteckla livmoderhalscancer!

I.H

2012-11-13

Efter att jag läste ditt inlägg blev jag peppad att gå. Har skjutit på det i 2(!) år! Sagt och gjort så satte jag mej i gynstolen idag för första gången på 25 år. Och när barnmorskan stoppade in "pinnen" började jag gråta haha var helt darrig och grät av rädsla. I efterhand tycker jag självklart att det inte gjorde ont utan det var obehagligt. Men barnmorskan var GULD värd. Ska skicka vykort och tacka för ett underbard bemötande och stöd till en kvinna som är livrädd för gynekolog-situationer :)

Svar: Åh vad glad jag blir!! Riktigt grymt jobbat av dig att göra det fast du var rädd. Massa kramar!
Fatima Johansson

IC

2012-12-03

Kan man göra provet när man är gravid??

Svar: Ja. :)
Fatima Johansson

Anonym

2013-07-22

JAG VAR HOSS MIN KVINNLIGA GYNNEKOLOG FÖR ATT BLI UNDERSÖK ,
DET VAR EN UNDERBAR UPPLEVELSE

Skriv en kommentar