Fatima Johansson

FRÅGOR & SVAR

Äntligen en ledig stund! Haha. NU har jag svarat på första delen av frågorna. Jag har till och med börjat på förlossningsberättelsen. Här går det framåt! Nu måste jag sova, god natt! ;)

Vad tänkte du på när du börja känna på värkarna?

Jag tänkte bara "Yes nu kör vi!", jag tyckte det var väldigt spännande och adrenalinet bara pumpade.

Visst födde du vaginalt? Fick du sys? Hur känns det nu efteråt i kroppen?

Ja, jag födde vaginalt och fick sys lite grann, bara något stygn så det var inte så farligt. Det känns bra i kroppen nu.

blev du igångsatt ? iallafall neej hur kände du av forlossningen

Nej, mitt vatten gick, och sen började värkarna direkt.

Förresten! Vem var med på din förlossning? Var din man med?

Samer var med. :)

Hur var Samer på förlossningen? Tog han hand om dig bra?

Han var rätt lugn. Jag märkte inte av honom så mycket under värkarbetet, tydligen så masserade han mig hela tiden men jag minns det knappt, haha. Den enda gången jag kände att jag behövde honom var när barnmorskan sa: "Nu är det dags att krysta, ta i allt du kan!!", då tog jag tag i honom ordentligt, haha.

Nu i efterhand, vill du ha fler barn? Hade du orkat med en till förlossning?

Ja, absolut, men ett bra tag i framtiden. Just nu vill jag bara ha lilla Dalia. ♥

Dalia föddes lite för tidigt för visst var hon beräknad den 5 maj?

Hon föddes i vecka 37+4 så hon var lite för tidig.

Känner du dig helt återställd nu efter förlossningen?

Ja, jag känner mig rätt återställd.

Salam oaliekom, Super grattis till er underbart fina dotter, masha Allah! Jag är själv gravid och har lite funeringar. Hur känns det att ha fått en liten bebis? Var det som du trodde? Tycker du att det är jobbigt att du har förlorat din egentid? Hur har det påverkat din och din mans relation? 

Tack så mycket underbara du. Det känns helt fantastiskt! Jag har inte börjat sakna egentiden än, just nu känns det bara som en välsignelse att få spendera tiden med min dotter. Det är kanske för tidigt att säga hur det påverkat relationen? Just nu känns det likadant, men kanske med mer kärlek eftersom vi ju båda är så förälskade i henne. Det känns väldigt speciellt att hon är vår. ♥

SAlam aleikum! Jätte grattis till er alla! Jag har en fråga, tänker du inte visa Dalia?Vi är ju så nyfikna på att se lil sessan=)!!MEn jag förstår dina val i såna fall=)!

Tack så mycket! Jo det kommer nog komma upp några bilder på henne ibland. :)

Hur känns det nu när dyns rytmen är helt ändrad hehe? från att bara vara 2 till 3=)!!!Mashallah så underbart!!!=)

Livet är helt annorlunda nu, allt känns nytt och spännande. Det enda som är jobbigt är att vara trött hela tiden.. :P Men när det blir för jobbigt så tar jag och Samer skift, så vi båda får sova ut rejält.

Hur uttalar man Dalia är det som en dal i bergen som Dalia eller är det som man uttrycker konstnären salvador Dali början till Dalia? Har nämligen 2 vänner som heter Dalia men uttalar det olika med DaLia i början=)!!!

Vi uttalar det ungefär "Dälia", men ibland blir det Dalia (som dal i bergen). :)

Hur är Dalia om nätterna? Sover hon hela nätterna eller är hon mest vaken?

Hon har börjat få sina rutiner. Det vanligaste är: Hon somnar vid 01:00 och sover till klockan 04:00, då ammar jag henne och sen sover hon tills klockan blir 07:00, då ammas hon igen och sen försöker vi sova lite till, men oftast stiger jag upp klockan sju och börjar dagen. :)

bliv du överraskad hur mycket dina rutiner faktiskt förändrades eller vad du förbered redan sen tidigare ? älskar din blogg haha <3

Ja det måste jag säga att jag blev. Jag tror inte att det går att förbereda sig så mycket på hur omvälvande det är att bli föräldrar. Man får bara ta det som det kommer. :)

Jag tycker att din dotter har fått väldigt vackra namn: Dalia Marie. Var namnen självklara från början? var du och din man helt överens från början eller hur var det? =)

Tack! Namnen var självklara innan hon föddes och vi var båda överens. Samer gick runt och kallade sig själv för "Abo Dalia" långt innan, haha.. Hon heter Dalia efter min mammas farmor och Marie efter min mamma. ♥

Vad betyder namnet Dalia?

Det betyder en hel del olika saker. Internationellt (och i Sverige) är Dalia en blomma (denna blomma). I Litauen betyder det "tro" eller "öde". Här är ett utdrag från vad det betyder på arabiska och hebreiska: "Namnet på arabiska härstammar från ordet för druvsorter och i hebreiska från ordet för [spetsen av en] gren, särskilt av en vinranka eller ett olivträd".

Sover Dalia i sitt egna rum/sin egna säng, eller samsover ni? Vad har varit svårast/lättast med bebis hittills?

Hon sover helst i vår säng, mellan oss. Det svåraste har varit att våga släppa taget om henne när hon väl sover, vi har varit för fega med att lägga henne i sin säng (vi är rädda att hon ska vakna, haha). Den senaste veckan har vi dock blivit duktigare och det har resulterat i att hon kan sova utan oss. Tack Gud för det.. :P Lättaste? Det mesta har varit lätt, eller lätt är kanske fel ord.. Det är ju bara så naturligt detta, att ta hand om sitt barn.

Hur många kgn har du gått upp i vikt sen graviditeten? Har du gått ned alltihop? (du ser nämligen likadan ut, av vad ja kan se förutom att ansiktet är lite fylligare)

Vet inte exakt men runt 15 kg gick jag upp. En vecka efter förlossningen hade jag gått ner 10 kg, sen har jag inte vägt mig sedan dess. Jag är helt fascinerad av hur kroppen kan gå tillbaks på detta sätt efter en graviditet, det går ju fort!

Har ni haft problem med kolik?

Vi trodde det i början eftersom hon skrek så mycket, men efter att ha gett henne Minifom före varje måltid så har det blivit bättre, alhamdullillah.

Vad tycker du om att amma? Var det lätt att komma igång? Ger du modersmjölkersättning? Om inte, hur länge planerar du att amma? Min amningsupplevelse var tusen gånger mer smärtsam än själva förlossningen! Hoppas inte fler känner så. Min bebis fick börja med ersättning efter att jag tvingats opereras pga bröstböld/infektion/inflammation. Puh!

Stackars stackars dig, Gud vad jobbigt. :(

Jag tycker att det gick rätt bra från början, det var jobbigt med smärtan och sen fick jag några små sprickor men det gick över tillslut. Nu gör det fortfarande fruktansvärt ont de första 10 sekunderna, men sen går det över. Sen någon vecka tillbaks ger vi lite mjölkersättning ibland efter en måltid om hon fortfarande är hungrig.

Jag tycker det är riktigt mysigt att amma, ibland riktigt längtar jag tills nästa amning för att hon är så mysig när hon ligger där och kramar om mig och kollar mig i ögonen.. Åh hjärtat smälter när jag tänker på det! Gullplutten! ♥

Kommentarer (10)

Elin

2013-05-26

Fatima, jag vill bara varna lite för att ge ersättning efter amning om det inte är absolut nödvändigt för att barnet inte går upp i vikt. Om man gör så riskerar man att barnet inte ökar produktionen i takt med sina behov och du får ge mer och mer ersättning tills mjölkproduktionen blir alldeles för låg och många barn börjar då vägra att ta bröstet alls. Det är bättre att du erbjuder brösten en omgång till. Medan hon sög på det ena bröstet har det kommit mer i det andra och dessutom stimuleras mjölkproduktionen av att barnet suger. Detta gäller förstås om du vill amma, om du tycker att delamning med mycket ersättning eller att ge ersättning helt känns OK så är det en helt annan sak.

Barn blir inte bortskämda av att ammas fritt, mycket och länge, ej heller av att bli burna eller sova i föräldrarnas säng så avstå inte från sådant för att folk säger det. Min dotter gallskrek om man lade ner henne om hon var vaken de första tre månaderna och vi bar henne i sjal och sele. Efter hon kunde lyfta upp huvudet ordentligt så har hon successivt blivit mer och mer intresserad av att vara själv och kan nu sitta och leka själv väldigt länge (hon är snart 11 månader). Hon vill bli hållen i famnen eller buren om hon är ledsen men är verkligen inte ett osjälvständigt eller klängigt barn. Många påpekar hur harmonisk hon är och hur säker hon verkar i sociala situationer. Ni väljer själva hur ni vill vara som föräldrar men avstå inte från att vara nära ert barn för att andra säger att barnet blir bortskämt, det är faktiskt inte sant.

Om babysitter så valde i alla fall jag inte en som min dotter gillade och får jag ett barn till ska jag nog köpa en som vibrerar. Köp gärna en begagnad babysitter men se till att tyget går att tvätta. Det är en sak som sällan används så länge och att köpa ny är slöseri med pengar.

Mina

2013-05-26

Ja amning är det bästa... SÅ MYSIGT! Jag älskar också när dom börjar kolla mamma i ögonen. <3<3<3

Fanny

2013-05-26

Jag gillar att läsa dina svar! Ha mer frågestunder! Längtar tills du lägger ut en bild på sessan :)

Hanan

2013-05-26

Glad mors dag! Din första Mors Dag. ;-) Hoppas Samer firar dig! <3

Amina

2013-05-26

Jag ser verkligen fram emot förlossningsberättelsen av det man får läsa här. Verkar som att det gått bra. =)

Grattis igen!

Aisha

2013-05-26

Kämpa på med amningen. Det är bäst för barnet. Det är jobbigt men värt det!

Umm Rania

2013-05-27

Nu vet ju vi inte hur Dalia ser ut men.. Vilken färg har hon på ögonen? :)
Vet att både du och din man har bruna men jag menar din mamma har ju blå.. Känner faktiskt någon som har föräldrar som har bruna men fått sina blåa från dennes farmor.. :)

Anonym

2013-05-27

Oh vad spännande! Jag ska själv födda är i vecka 39 nu... Längtar!

Diana

2013-05-27

Ser fram emot andra delen av svar!! =)=)

Lamis

2013-06-09

Jag älskar din blogg! :)

Skriv en kommentar