Fatima Johansson

ATAYEF ASAFIRI

 
Denna efterrätt älskar jag. Den är lite pillig att göra då det är flera olika moment men när man har gjort den några gånger blir det lättare. Igår stress-gjorde jag dessa medan jag samtidigt lagade mat, städade och lekte med mina busar så de blev inte mina snyggaste atayef, men ÅH vad goda de var. En efterrätt som går hem hos de flesta, här har ni receptet. :)
 
Atayef Asafiri
 
Mini-plättar
3 dl vatten | 1/2 dl mjölk | 1 msk socker | 1 tsk torrjäst | 3,5 dl vetemjöl
 
Blanda alla ingredienser med en elvisp. Låt jäsa under kökshandduk i cirka 1 timme. Stek cirka en matsked smet per plätt. Hur länge den ska stekas och hur den ska se ut när den är klar är lite svårt att förklara, men jag hittade dessa bilder som beskriver det bra. Lägg plättarna åt sidan.
 
Ashta
5 dl vispgrädde | 2,5 dl mjölk | 6 msk maizena | 1 tsk mannagryn | 100 gram mozzarella
 
Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i maizena och mannagryn. Låt koka upp under omrörning. Lägg i mozzarellan. När osten smält är den klar. Häll över ashtan i en form och låt svalna. (Denna går även att göra utan mozzarella! Då skippar du bara osten). :)
 
Sockerlag
3 dl socker | 1,5 dl vatten | 1 tsk apelsinblomsvatten | 1 tsk rosvatten | 1 tsk citron
 
Koka socker och vatten (på medelvärme) utan att röra om i cirka 20 minuter. Häll sedan i apelsinblomvatten, rosvatten och citronsaft. Låt sjuda någon minut till, sen är den klar. Låt den sedan svalna.
 
Sed är det bara själva "monteringen" kvar! Lägg en klick ashta på en liten plätt, stäng sedan plätten genom att trycka ihop halva med fingrarna. Finhacka pistage och doppa din atayef i den. Klar! När du ska servera så lägg några atayef på en tallrik, häll över sockerlag och ät. Hoppas det smakar! :)

Kommentarer (8)

Anonym

2015-07-12

Va fina. Finns också ett annat recipe.

1 glas lunt vatten
1 glas mjöl (samme glas Hela tiden)
1 matsked sukker
1/4 tsk kanel
1/4 jäs
1/4 bakpulver
Lite ros vatten

Blandna allt i hop . O lämna degen til side. Ca i 1 timma
Kom ett han duk over .

Och så är det dags . På en varm panda .

Amina

2015-07-12

MashAllah så gott det ser ut!!!

Sarah

2015-07-12

Tusen tack för receptet det här ska jag baka ikväll!!

Dina

2015-07-12

GOTT!

noor

2015-07-12

min favorit ! jag gillar även såna stängda atayef . så gott !

Ruaa

2015-07-13

Hej Fatima. Jag har skickat mejl och meddelande på facebook till dig för några dagar sen, kolla gärna under mappen övrigt på facebook.

Kram

Alexandra Park

2015-07-13

Wow! Verkar gott faktiskt, men lite komplicerat.

Esra

2015-07-13

Mashallah! Min favorit också =)

Skriv en kommentar