Fatima Johansson

BARNENS SOVRUTINER

FRÅGA: Hur får du dina barn att sova kl 19.00??? Hur sätter man rutiner...jag blir galen min son sover vid 22-23 tiden och det efter att jag kämpat med att få han att somna i MIN säng dessutom 😬
 
Jag får liknande frågor ofta och jag känner att det här är så himla svårt att svara på, för alla barn är olika och oftast har man som förälder redan provat allt. Men jag kan berätta om mina barns sov-rutiner och vad vi gör/har gjort. :)
 
Det vanliga för både Dalia & Gabriel har varit att de sovit hela natten utan avbrott från 4 månaders ålder. Sen sov Dalia mellan 2-3 timmar mitt på dagen (tills hon blev 2 år, nu sover hon inte på dan mer) och det gör Gabriel också. (Innan dem blev 4 månader så var det mer eller mindre endast att sova i famnen som gällde, det var riktigt riktigt tufft.) Men de har periodvis sovit sämre, t.ex. när de fått tänder/haft ont eller gått igenom en fas. Då kan det vara rena kaoset i flera veckor. Samma sak gäller såklart om de är förkylda/har feber, då kan de sova sämre.
 
Ungefär tre månader efter Dalia blev storasyster slutade hon t.ex. kunna sova i sin egen säng, hon ville sova bredvid mig. Detta var en stor förändring för oss för hon har alltid sovit i sin egen säng och vi kämpade med att försöka få henne att somna i sin egen säng. Men utan att det gick särskilt bra. Det löste sig dock tillslut, hon ville nog bara ha bekräftat att hon kunde sova hos oss om hon vill. Så nu sover hon hela natten i sin säng men ibland kan hon komma in till oss mitt i natten och sova mellan oss (bästa som finns, ibland kan jag ligga där och hoppas att hon ska komma in haha).
 
Hos oss har nattningen varit viktigast för att barnen ska sova, vi har haft våra rutiner och de tycker om det. Dalia har ibland velat att vi läser en viss bok för henne, sjunger eller klappar på huvudet i en viss takt osv. Det ändras ibland och då gör vi bara så, inget tjafs om saken. :)
 
Så här ser vår nattning av barnen ut:
 
Vi börjar vid 18:45, jag tar Dalia och min man tar Gabriel.
 
Jag ger Dalia en skål med gröt, sätter på henne pyjamas, borstar hennes tänder, säger god natt till pappa & lillebror och sen lägger vi oss i sängen. Jag säger "god natt jag älskar dig", pussar henne och så vänder jag mig om och "låtsas sova". Dalia brukar då vanligtvis somna inom 10 minuter. Jag smälter varje gång, haha.
 
Samtidigt har min make klätt Gabriel i pyjamas och gett honom en flaska välling. Sen lägger han honom i sin vagn (vår Brio-singelvagn, det är "nattningsvagnen" :P). Och så får Gabriel sin napp och filt och så går Samer runt, runt, runt med vagnen i vardagsrummet tills han somnar. När han somnat lägger han Gabriel i sin säng. Att natta G tar också cirka 10-15 minuter. 
 
Så vid 19:15 möts jag & Samer i vardagsrummet för en high-five, haha. :)
 
Det vi gjort är att försöka få in rutiner i nattningen, gärna mysiga rutiner som gör barnen mer trötta och sugna på att sova. T.ex. att läsa en bok, sjunga lugnande låtar och ge dem varm välling/gröt. Även att vagga dem (i en vagn, gungstol eller i famnen) har också funkat. Ofta gör dessa rutiner så att Dalia går från "nej jag vill inte sova" till "kom mamma sov nu, bluuuundaa mamma e trött" och så klappar hon mig på huvudet. :P

Kommentarer (5)

Warda

2015-11-13

Riktigt team work du och din make har Fatima haha :))

Hanan

2015-11-13

Haha sånt härlig team du och din man är !! Jag ska faktiskt ta in detta och tänka på det med "sovrutiner" gröt och sånt. Jag har bara ett barn så det ska väll vara enklare ;))

Azadeh

2015-11-13

Vad fint ni har det mashaAllah.

Aisha

2015-11-13

Bra inlägg!!Fyra månader av att dom sov i er famn? Bar du bebisen hela tiden? För min dotter är 2 månader och hon vaknar alltid om jag lägger bort henne... Alltså jag får panik. Hur gjorde du för att få dina barn att sova själv blev det bara så automatiskt? Tacksam för svar!

Newsbreak

2015-11-15

Har inga barn, men när du skriver så verkar det lättare än vad det ser ut att vara

Skriv en kommentar