Fatima Johansson

ATT PRATA FLERA SPRÅK MED BARN

Kan du snälla berätta lite hur du tänker om språk och barn? Vad pratar ni för språk hemma? Är det arabiska eller svenska eller båda? Jag är själv förvirrad med detta med språk och barn det är så jobbigt ibland :S
 
Ja, det är verkligen ett litet ångestmoment hos oss också.. Jag och Samer pratar bara svenska med varandra och eftersom det är bådas första språk så har det inte varit något konstigt med det. Men ända sedan vi fick Dalia har det varit mycket prat om att börja med arabiska hemma - åtminstone med barnen.
 
Jag pratar inte arabiska pga. att jag aldrig växte upp med det språket hemma, jag förstår arabiska men kan inte prata. Mina föräldrar har alltid pratat svenska med oss och med varandra, de kan dock båda arabiska och pratar med andra. Jag tycker det är väldigt synd att jag och syskonen "förlorat" ett språk pga. av detta. Och min pappa säger ofta att han verkligen ångrar djupt att han inte försökte lära oss.
 
Jag och Samer bestämde oss tidigt att "när vi får barn ska han prata arabiska med barnen och jag ska prata svenska". Och ja, det gick verkligen åt skogen med det. :P Samer pratar bara svenska och jag förstår verkligen att det måste kännas konstigt att byta språk. Dalia pratar ju väldigt bra (svenska) och hon gör sig förstådd så han har känt sig bekväm (varför komplicera det liksom? :P). 
 
Men så för drygt ett halvår sedan började Dalia räkna till tjugo engelska och kunde även färgerna och djur på samma språk (och detta bara för att hon sett några videosnuttar för barn på engelska). Så kände jag bara att nä nu får det vara nog. Det är jättekul att hon även lär sig engelska, men varför inte arabiska också. Jag har tjatat loss på Samer (om Dalia inte pratar arabiska så kommer Gabriel inte heller lära sig det och då är det kört) och nu äntligen hör jag lite arabiska hemma (Dalia räknar så fint, med palestinsk uttal, dör så gulligt!) och det känns riktigt härligt.
 
Barn suger åt sig som svampar och det känns som ett enormt slöseri att förlora ett språk som en av föräldrarna kan. Det är mycket lättare än vad man tror, ungarna härmar ju allting man gör - på gott och ont. :P Dalia säger allt från "ooh maaj gaaad" till "shiit" (jag vet, ajja bajja.. Efteråt säger hon "inte seja shiit" haha) och det är ju sånt hon kopierat från sina föräldrar. Jag hoppas att om barnen lär sig arabiska så kommer jag förhoppningsvis också att hänga på och börja prata själv, inshaallah. ♥
 
Är det fler som har erfarenhet av olika språk hemma? Hur gör ni/har ni gjort? Tar tacksamt emot tips och knep! :)

Kommentarer (16)

Nour

2015-09-02

Walla Fatima detta är också ett stort problem hos oss,,, Vi pratar tre språk kurdiska, arabiska och svenska men hemma blir det bara svenska ändå,,, Man e ju van! Min son är 2 år nu och jag är gravid igen och blir rädd att det är försent,,, Men vi ska inchallah prova ändå snart. Jag vill också ha mer tips om någon har =))

safa

2015-09-02

kan hon räkna på engelska??! så duktig masallah! jag håller verkligen med det är inte värt att förlora ett helt språk. bara man kämpar på de första åren så kommer det rulla på. som du skriver om dalia lär sig så kommer hennes syskon lära sig sen <3

Sahar

2015-09-02

Ja, jag är själv persisk och min man är kurd, jag förstår dock inte kurdiska och vi pratar persiska/svenska hemma men sedan min son födes har min man försökt prara kurdiska med sonen, jag var orolig i början och talade om det med läkare, läkaren påstod att barn kan lära sig 5 spårk samtidigt utan problem, nu är min son 5år gamal och han pratar så fint svenska i skolan, persiska med mig och kurdiska med sin far, det är så otroligt för han byter sitt kurdiska ord till persiska så fort han ser mig, förresten kan han några ord på engelska, han har lärt sig från sina kompisar :-)

Maria Lindell-Quelhas

2015-09-02

Hej!

Vi har också haft en stor debatt kring det med språk. Min mamma är svensk och pappa är portugis. Jag själv kan flytande portugisiska och har en stark anknytning till Portugal (kallar mig själv för halv svensk halv portugis haha). Min man är från Irak och hans första språk är därmed arabiska. Dock uppstår det lite problem då jag endast kan ord på arabiska och inte mer än så. Jag försöker tvinga min man att prata med vår son på arabiska så han lär sig men det klart att han upplever att det är konstigt när jag är i rummet. För när min man är med mig så pratar han alltid svenska.

Min åsikt är den att barn KAN allt. Jag ser inte något i hinder. Som du själv sa så är dem svampar och de har utrymme i hjärnan att lära sig allt. De är inte vana vid en viss "livsstil" eller ett visst "tänkande". De är formbara. Därför utgår jag från att min son kan lära sig allting precis lika bra om man bara gör allting som ingenting. Jag själv avskyr att höra: "prata portugisiska med honom så att han lär sig. Svenska kan han lära sig i skolan". Enligt mig: nej han kan lära sig allt på en och samma gång. Sen är det klart att allting måste bibehållas samt övas upp lite.

Eftersom min son är hemma med mig hela dagen så blir det en del svenska och dessa få ord på arabiska som jag kan. Men jag brukar ha i bakgrunden arabiska barnprogram. På så vis så hör han arabiska och lär sig kanske bättre så. Min mamma berättade för mig att det var så jag lärde mig engelska när jag var liten (jag skiftade mellan svenska och engelska ord när jag va 2 år).

Det är superkul att Dalia är så snabblärd och intresserad av språk! Mashallah! Använd er av det, hennes intresse, och bara kör på.

Min åsikt kort och gott: barn kan allt!!!

Lycka till och en massa kramar till dig och dina söta barn!

Anonym

2015-09-03

Det är verkligen viktigt detta! Flerspråkiga barn har ett stort försprång i framtiden 👍

Hanan

2015-09-03

vad duktig hon är ! inshallah kommer hon lära sig fler språk bara din man fortsätter prata med henne och gabriel så kommer det fastna :))

Anonym

2015-09-03

Hej!
Jag har två barn som pratar väldigt bra arabiska för vi patar arabiska hemma. De kan ju prata bra svenska och lite engelska. Enligt min erfarenhet med mina barn då är det inget promlem att de lär sig flera språk samtidigt.

Sara

2015-09-03

"Inte seja shit" hahah jag skrattar ihjäl mig Wallah 😂😭 Dalia är sötaste!!! 😛

Monin

2015-09-03

Jag och min make bestämde samma; att det endast skulle va arabiska från honom och persiska från mig. Det har inte gått alls..... Vi pratar bara svenska! Det har vi alltid gjort men med våra familjer så brukar vi "blanda" och prata allt möjligt... önskar att barnen lyckas lära sig av det vi pratar när vi är med dom...

Simone Bergqvist

2015-09-03

Hej!
Då vi träffades kunde min man inte svenska så vi pratade engelska med varandra.
Då vi fick vårat första barn gav läkaren oss rådet att jag skulle prata mitt språk [ svenska ] & pappan sitt språk [ arabiska ].
Sen så lärde sej sonen engelska eftersom vi pratar det med varandra.
Idag kan han svenska men vi har fortsatt med engelska .
Idag kan alla våra tre barn dessa tre språk.
Barn lär sej så himla fort & jag är glad att vi följde rådet.

Gwan

2015-09-05

Tyckar virkeligen at barnen skal båda språk. I vores hem så pratar jag arabiska med mine flickor, och min Mand pratar BARA kurdiska med dom. Och svenska är i dagis. Och vi tyckar faktisk det går väldig bra. Meriam vet at med pappa så det endast Kurdiska att han accepterar och vil kommunicera med henne. Och jag är en mix mellan arabiska och kurdiska. Men fordi min Mand och jag pratar arabiska med varandra, så känner vi själv at arabiska kan vära det dominerande språk hemma, til tider, men då tager min Mand en bok och sittar tilsammans med meriam och så läsar och gäller de på kurdiska..

Barn er mashallah så bra på språk, :)

Emma

2015-09-05

Har själv tänkt på detta massor då jag och min sambo pratar engelska med varandra, jag pratar svenska, och min sambo talar urdu. Så ska bli intressant och se hur många språk våra framtida barn kommer tala.

Elin-kristen feminist

2015-09-06

Vi är svenskspråkiga båda två men jag är engelsklärare och vi har en del engelsktalande vänner så min dotter har lärt sig en del engelska av sig själv. Hon pratar inte flytande men jag märker att hon ibland säger ord på engelska tex kallar hon förskola rainbow istället för regnbågen och ikväll så pekade hon på soffan och sa couch.

Mee

2015-09-07

Kan förstå att det kan bli akward att byta språk när man är van vid det i erat fall, men vad jag har sett av många barn i närheten av hur de slukar upp från tv:n! Det är helt sjukt! Fortsätt att prata svenska med barnen men när det kommer till tv tex ha för vana att alltid he på arabiska kanaler, barnkanaler, bland annat aljazeeras barnkanal.

Fatima

2015-09-17

Tycker ni gjort superbra ifrån er. Men jag blir lite rädd när jag tänker på min egen framtida familj. Jag har föräldrar från olika länder, så utöver svenska och engelska talar jag även polska och arabiska. Samtidigt som jag känner mig mycket mer hemma i arabisk kultur än polsk, så är det polskan som jag är duktigast på i och med att min mamma talar det. Låt säg då att min man talar ett femte språk som jag inte kan, låt det vara turkiska, kurdiska, persiska, spanska eller vad som haha. Hur fasen går man tillväga då?! Ska barnen bombarderas med fyra språk från tidig ålder + engelska så småningom? Har en brorsa som säger att han kommer skippa att lära sitt barn polska eftersom det känns onödigt, men jag tycker att det är onödigt att "kasta bort" ett språk på det sättet, i synnerhet då det är det språk jag kan bäst. Känns helt omöjligt ju? Vad tycker du/ni?

Anna

2015-09-18

Vi har tre språk. Vi är båda födda här och har svenska som vårt första språk men sen har jag polska och han ungerska.
När jag var liten vägrade jag prata polska med mina mamma, det kändes konstigt. Jag kunde språket men ju äldre jag blev desto mindre kunde jag så när jag var runt 20 år gick jag in på polska chattsidor på internet och skrev på polska och lärde mig såå bra. Folk trodde inte det var sant att man kan lära sig ett språk så bra bara genom att skriva om hittan och dattan med okända människor. Men jag döpte mig till Svenskan och så fick de förklara de polska ord jag int förstod på polska (fanns inget google translate då :-)

Men när våra barn kommer har jag tänkt att jag ska prata polska med det varannan dag och svenska med de varanann och jag har sagt till min mamma att hon ska helst bara prata polska med de så det blir lite innött. Jag pratade bara polska med min mormor. Sen mannens släktingar, de vägrar prata svenska så där kommer ungerskan at komma in automatiskt.
Så mittt tips är att prata det andra språket varannan dag. För det räcker inte med att de ska lära sig tex svenska på egen hand. Då blir det bara fel, jag bröt på svenska när jag började dagis, pratade som en riktig invandrare och fick lära mig av de andra dagisbarnen hur man pratar utan brytning. Trots att flera av de var utländska bröt ingen av de. Chatt rekommenderar jag bara för att skriva -man ska nog vara lite äldre för chatt-lite mer vuxen . Finns så många barn som blivit utsatta på chatter.

Skriv en kommentar