Fatima Johansson

MORMORS MARÄNGTÅRTA

 
Denna underbart goda marängtårta med jordgubbar brukar min mormor baka. Verkligen en nostalgitripp för min del varje gång jag äter den eftersom jag ofta åt den hos henne när jag var liten. Denna tårta har rätt många namn allt från Herrgårdstårta till Pinocchiotårta - men jag kallar den bara för Mormors marängtårta! ♥
 
Här har jag gjort tårtan rund, den brukar vanligtvis vara rektangulär. För att göra den rund formade jag smeten (och märängen) rund på två plåtar istället för en - tar dubbelt så lång tid (i och med att de gräddas separat) men det blev snyggare tyckte jag. Och så fick den lite pistage på sig också denna gång. Kul att variera lite! Här kommer i alla fall receptet. :)
 
Mormors marängtårta
 
Ingredienser
Botten: 100 g rumsvarmt smör | 1 1/2 strösocker | 5 äggulor | 4 msk mjölk | 2 dl vetemjöl | 2 tsk bakpulver
Maräng: 5 äggvitor | 2 1/2 dl strösocker
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Vispa ihop smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna (30x40cm) med bakplåtspapper. Bred över marängen toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden. Hacka jordgubbarna och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med jordgubbsgrädden emellan.

Kommentarer (5)

Maria

2015-09-07

Oj vad den ser god ut, verkar vara ett bra recept.

Maria

Raya

2015-09-07

Omg så god!!!!

Dina

2015-09-07

Vilken tårta Asså 😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍

Mirre

2015-09-13

Men mumms så gott

Skriv en kommentar