Fatima Johansson

PIROGER

 
Gjorde dessa godingar förra veckan och tänkte göra en ny omgång ikväll, utan en busig tjej som springer runt och gör kaos i köket, hehe. Då kanske dem blir lite snyggare. ;) Fast denna gång kommer jag också göra en omgång med ostfyllning (mozzarella, västerbottenost, soltorkade tomater och färsk basilika). Detta är verkligen ett perfekt kvällskäk tillsammans med rucculasallad och grekisk yoghurt.
 
Degen var supergod men jag kommer att krydda köttfärsfyllningen extra mycket nästa gång, så tänk på det om du provar detta recept. :)
 
Piroger med köttfärsfyllning (ca 28 st)
 
Deg:

1 pkt färsk jäst (à 50 g) | 5 dl mjölk eller vatten (37°C) | 1 dl kesella/kvarg (1%) | 1 tsk salt | 2 dl rågsikt | ca 10 dl vetemjöl

Köttfärsfyllning:

1 gul lök | 1 klyfta vitlök | 2 morötter | 500 g köttfärs | 1 msk olja | 2 msk tomatpuré | 2 dl krossade tomater | 1 tsk salt | 2 tsk italiensk salladskrydda | 1 krm svartpeppar | 2 msk sweet chili 

 

 Gör så här:

Rör ut jästen med lite av vätskan, tillsätt sedan resten av vätskan. Rör ner de övriga ingredienserna men spara lite av vetemjölet till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Köttfärsfyllning: Skala lök, vitlök och morötter. Hacka löken och riv morötterna. Fräs lök, morötter och köttfärs i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt det koka utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt, salladskrydda, peppar och sweet chili. Låt fyllningen kallna.

Sätt ugnen på 225°C.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop degen. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en knappt ½ cm tjock kaka. Ta ut rundlar ca 12 cm i diameter (för 28 stycken). Fördela fyllningen på varje rundel. Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till halvmånar. Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt pirogerna jäsa ca 20 minuter.

Pensla ev. med lite uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt pirogerna kallna på galler.

Kommentarer (5)

Jenan

2015-09-16

Gud vad goda dom ser ut !! :O

Rauha

2015-09-20

Dessa måste jag verkligen prova göra, ser så fina ut. Fast med extra mycket krydda, som sagt. Jag gillar kryddstarkt.

Skriv en kommentar