Fatima Johansson

LIGHTHOUSE RELIEF

 
Bilder från Lighthouse Reliefs hemsida
 
Jag vill skriva några rader om Lighthouse Relief som jag tycker är en helt fantastisk hjälporganisation, jag har följt deras arbete genom min kära vän Fazeela Selberg Zaib som är en av grundarna. 
 
Lighthouse Relief är en svensk-grekisk volontärorganisation som grundades på Lesbos i september 2015 av Fazeela Selberg Zaib, Gunnar Björklund och Johan Mellström.
 
På norra Lesbos har Lighthouse Relief ett eget läger med mat, torra kläder och sovplatser för 300 flyktingar. De har ett team som möter upp båtar när de anländer. Dessa flyktingar kommer främst från Syrien, Irak och Afghanistan och är på flykt från talibaner, ISIS och förtryckande regeringar. De har kommit med båtar från Turkiet till Grekland. Lighthouse Relief nattspanar även vid fyren för att se till att ankommande båtar hamnar på en säker plats.
 
På fastlandet arbetar de i tre olika flyktingläger där de upprättat barn- och kvinnovänliga platser med tillhörande Child and Gender Based Violence Protection-program. De erbjuder aktiviteter (bland annat kreativa workshops och språk) och även extra nutritionspaket för gravida, ammande och barn under 2 år då maten inte räcker till. De har amningstöd och bröstmjölkersättning i steril miljö, har en sexuell- och reproduktivhälsoklinik som erbjuder preventivmedel och ultraljud till gravida. De har även ett volontärt byggteam som bygger rampar och infrastrukturen i lägret till stöd för deras verksamhet, andra organisationer och för dem som bor där.
 
Sedan så städar de Lesbos strand. De har städat flera kilometer strand och av materialet de hittar av övergivna flytvästar och båtar, tillverkar de olika produkter som går att köpa i deras Upcycling webshop till stöd för det fortsatta arbetet på ön. Så himla coolt!
 
Läs mer om Lighthouse Relief här och var med och hjälp till här! De har även en blogg där det går att följa deras arbete. ♥

Kommentarer (1)

Sela

2016-12-20

Vilken häftig idé med att göra saker av alla övergivna saker! Blir imponerad 💪🏾❤️❤️❤️

Skriv en kommentar