Fatima Johansson

MORMORS MARÄNGTÅRTA


Min absoluta favorittårta! Marängtårtan som min mormor brukar baka.. Så himla goood. På bilden har jag gjort detta recept dubbelt (så cirka 16 bitar). Alltså två stora långpannor marängtårta. Men enligt detta recept nedan så ska du alltså dela tårtan på mitten så det blir två bottnar. Jag har för mig att jag delat med mig av receptet innan men jag hittar det inte nu, så efter förfrågningar på instagram kommer receptet här! :)
 
Mormors marängtårta (ca 8 bitar)
 
Botten: 100 g rumsvarmt smör | 1 1/2 strösocker | 5 äggulor | 4 msk mjölk | 2 dl vetemjöl | 2 tsk bakpulver
Maräng: 5 äggvitor | 2 1/2 dl strösocker | mandelspån
Fyllning: Grädde, bär & eventuellt nötter.
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Vispa ihop smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna (30x40cm) med bakplåtspapper. Bred över marängen toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden. Hacka jordgubbarna och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med jordgubbsgrädden emellan. Dekorera med mer grädde, bär och eventuellt lite mandelspån. :)

Kommentarer (5)

Anonym

2016-05-04

Ska det vara smält smör?

Svar: Nej inte smält, men gärna rumsvarmt, då blir det lättare att vispa :)
Fatima Johansson

josefine

2016-05-04

men åhhh så gott!! :D

Skriv en kommentar