Fatima Johansson

GRÄDDKOLA & KNÄCK

 
Tredje omgången gräddkola och knäck kokas idag, vad dessa godsaker går åt alltså! Så gott. Jag använder mig av vanliga grundrecept.
 
GRÄDDKOLA (cirka 40 bitar)
 
Ingredienser:
50 gram smör    3 dl socker   3 dl vispgrädde   1 1/2 dl ljus sirap   1 tsk vitvinsvinäger   1 krm salt
 
Gör så här:
Koka allt på medelvärme tills kolan är 125 grader. Häll upp kolasmeten i en form som du klär i bakplåtspapper. Låt sedan svalna i rumstemperatur.
 
Skär kolan i bitar med en vass kniv och slå in i bakplåtspapper (som på bild). Även supergott med lite flingsalt över kolan.
_______________________________________________
 
KNÄCK (cirka 70 st)
 
Ingredienser:
2 dl vispgrädde   2 dl ljus sirap   2 dl socker   1 dl skållad, hackad mandel   2 msk smör
 
Gör så här:
Koka upp vispgrädde, sirap och socker i en kastrull. Koka utan lock (rör om då och då). Jag kokar min knäck till 130 grader då jag tycker den ska vara seg och med lite hård yta.
 
Tillsätt sedan smör och mandel. Fördela smeten i knäckformar, låt stelna, klart!

Skriv en kommentar